torsdag 29. januar 2015

Prosjekt opprydding i kleskap og leker.

I dag bestemte jeg meg for å starte dagen med opprydding i kleskapet og lekene til J. Han har så mye leker som flyter utover gulvet,på benken og i vinduskarmen. Noe av lekene har han vokst fra,noe leker han ikke med og noe er ødelagt. Kanskje noe kan tas bort en stund også frem mens noe annet tas bort. Da er muligens lekene litt "nye og spennende" igjen. 

I tillegg til lekene han har vokst fra eller blir tatt bort, er det mange av klærne han har vokst utav. Jeg har i mange år gitt bort eller solgt klærne som han har vokst utav. Nå etter han har strekt seg så mye den siste tiden,måtte jeg tenke hardt for å komme på noen å gi klærne til. Plutselig slo det meg at J har en kompis i klassen som er en str mindre enn han,så han kunne få arve om det var ønskelig. Kompisen har han hatt siden han startet i bhgn sammen i 2008. Og de var kjempe glade for å få arve. Så de siste raidene i kleskapet på jakt etter forsmå klær,har gått dit. Dagens fangst gikk mest på t-shits og gensere. En hel bærepose ble det,så får overlevere det i morgen eller over helgen. Er kjekt at noen kan arve enn å måtte kaste det. Mange av klærne en pakker bort er så vidt brukt,andre litt mer.

Rommet til J er nå ryddet og fint. Han har to rom pr dags dato. Et soverom hvor bøker,tegneutstyr og spill og sengen hans er og et lekerom hvor biler,lego,togbane osv er. Dette rommet får han lov til å ha rotete og ikke rydde hver kveld. Lekerommet er den eneste plassen han skal få lov til å leke uten at jeg maser om at han skal rydde opp etter seg. Husker selv at det var mye lettere å sette i gang en lek, om gårsdagens lek enda sto fremme. Da kunne jeg jo fortsette den leken, uten å måtte starte på ny. Men vi    har en avtale om at minst en gang i mnd må alt ryddes bort fra gulvet slik at jeg får vasket. Dersom det er noe han har bygget og har en fin lek,tar jeg gjerne bilde slik at han kan se hvordan det såg ut.

Jeg fikk ikke tid til å ta å rydde i lekene til J i dag,men han har ivertfall begynt å rydde dem bort fra gulvet. J har en kompis med seg hjem fra skolen i dag,så kanskje de har tatt leker utover igjen. De gjør ikke noe,det viktigste er at de koser seg. Å rydde de bort i fra gulvet,kan jeg ta samtidig som jeg rydder i lekene. Regner med det blir tatt bort en kasse eller to i morgen.

Uten om det,har vaskemaskinen gått i ett. Greit å få bort skittentøy haugen,selv om vi har et godt system. Har kasser med lokk som er merket med hva som skal puttes oppi. En med farget tøy, en til hvitt og en til handduker/undertøy. Også en egen til babyklærne. I tillegg har jeg skrevet på merkene hvilke grader tøyet skal vaskes på,slik at J kan og sette på vaskemaskinen. Heldigvis har jeg fått tørketrommel. Der puttes alt av handduker,undertøy,sengetøy inni. Har kun tre klestativ,så tørketrommelen hjelper godt på der. Det gjør at jeg nå kan vaske en eller to ekstra maskiner med klær. Genialt!

Nå gjør guttene lekser etter hjemmelaget pizza til middag. R har endelig sovnet i fanget mitt etter å ha vært våken siden kl.1030... Kjempe trett lenge,men mammas fang er best. Etter litt lek skal vi kjøre kompisen hjem,J legge seg og jeg skal slappe av med tv eller en god bok. Er begynt på en triologi,så kanskje jeg skal finne dem frem.

Dere får ha en fin kveld videre.



torsdag 22. januar 2015

No milk

Ettersom vesla muligens reagerer på melk,har jeg nå i tre uker holdt meg unna produkter som inneholder melk/tørrmelk. De små reagerer på melkeprotein og/eller melkesukker. Vet ikke nøyaktig hvilke av de to vesla evt reagerer på,men noe er det. Om da det ikke bare er at mage/ tarmsystemet ikke er helt ferdig utviklet. Men når mye av maten man finner både i form av tørr- og ferskvarer som finnes i butikken er melk i en eller annen form, så det er ikke så enkelt å finne noe uten om man ønsker noe godt å spise. Har spist fårepølse om jeg har gledet meg til å spise gjennom halve svangerskapet i nesten to uker på skivene nå samt smør uten melk og salt. Har vært godt,men man går lei av skiver med fårepølse i lengden. Ja,det finnes pålegg som skinke osv og leverpostei i den gule boksen som er uten melk,men nå tenkte jeg på noe "godt" å spise. Det meste må lages fra bunnen av med råvarer,så da tar ting tid og ikke alltid man har tid å lage noe godt til kvelds. Men i går kveld gjorde jeg det.
Min samboer har fra før jul drevet å laget amerikanske pannekaker til frokost om søndagene. Dette har han fortsatt med etter nyttår og,men da har ikke jeg kunne spist dem pga melken. Så da gikk jeg til innkjøp av havremelk. Hadde rismelk i kjøleskapet,men hørt at det er bedre å bake med havremelk pga konsistensen og noen sier smaken og. Så hvorfor ikke. Har laget lapper osv av rismelk da J var liten da han reagerte på melk,så vet at de blir gode,så jeg var litt spendt på hvordan disse ville smake. Og må ærlig si at jeg kjente ikke noe særlig forskjell. Eneste var kanskje at de ikke smakte melk og var litt tykkere og mer matige enn de andre. Men de funket veldig godt. Så heretter blir det lapper,vafler ol på havremelk.

Oppskrift;

50g margarin - smeltet
3 egg
3 dl havremelk eller melk etter eget ønske
5 dl hvetemel
1 ts salt
2 ss sukker
2 ts vaniljesukker evt litt mer
2 ts bakepulver

Bland alt sammen og stek på stekepanne eller steketakke (helle). De er best varme gjerne med syltetøy eller sukker på.

Enjoy!,

mandag 19. januar 2015

En herlig start på uken

Hei! En ny start på enda en ny uke. Å våkne opp til sol fra knallblå himmel,frostdekte marker var helt fantastisk etter en helg med storm. Så det at uken startet med fantastisk vèr tas godt imot. Det har vært strålende sol i hele dag og på formiddagen gikk jeg og min kjære en lang tur med vesla i vogn. Herlig å gå ute,kjenne den kalde,friske vinterluften mot huden,mens solen skinner så man må ha solbriller på. Lenge siden det var slik og ikke minst at jeg klarer å gå en tur,er helt herlig. Med de siste tre/ fire månedene med bekkenløsning kom vi oss ikke på noen gåturer,så det å endelig klare en lang tur,var en seier i seg selv. Kondisen ikke helt på topp,men den kommer nok.  Det var virkelig godt å være ute i frisk luft å få luftet tankene litt,se forandringene i nabolaget som man bare har hørt gjennom soveromsvinduet. Da sikter jeg til skogsveien til naboen som jeg har hørt hakkingen av maskinen som knuser fjellet/berg,gravemaskiner og lastebiler... 

Etter en frisk tur ute,ventet vi besøk av min morog tante Elin. Tante Elin er tanten min. Ho har ikke vært og sett vesla og min mor er alltid kosesyk når det gjelder vesla og J. Koselig det. Så med rester fra fjorårets julekaker og brus,tok vi i mot dem. Koselig prat,de fikk kost med vesla og hilst på J da han kom fra skolen,var det middagstider. Min kjære hadde laget hjemmelaget kjøttkaker til middag med tilbehør. Smakte fortreffelig. 

Så tid for leksehjelp til J. Han er kjempe flink å gjøre lekser. Matematikk går unna så det suser og det samme gjør lesing og skriving. Er det mulig,gjør han all leksen for uken mandagen slik at han har fri resten av uken. Dvs,han gjør ikke leseleksene da jeg synes de er greit at han leser dem dagen før han skal ha dem til. Da husker han dem best. Og noe kan han ikke alltid gjøre pga bøkene er på skolen og blir ikke utlevert før dagen før de skal ha leksen til. Greit nok det.... 

Da leksene var unna gjort,kom foreldrene til min kjære for å kose med barnebarnet sitt. Det er ca litt over en uke siden sist de såg henne,så det er klart de er kosesyke og ikke minst etter å se om ho har vokst. Vesla fant ut at ho skulle sove mest mulig da de var her,men litt kosing fikk de. 

Nå er klokken halv tolv på kvelden og vesla koser med pappa'n sin (min kjære). Litt klaging fra henne er det da ho tror ho er sulten,men mat fikk ho for ca en halv time siden. Og det kom oppigjen en god del i form av gulp. Det er vel slik som hører med. De koser seg nå uansett mens jeg blogger litt. Jeg tenker at jeg skal finne sengen snart da jeg skal til Åsane i morgen sammen med vesla og en venninne på shopping. Gleder meg til å kjøpe litt nye klær da jeg har bodd i kjole de tre- fire siste månedene i graviditeten. 

Dere får ha en riktig god kveld alle sammen.


fredag 2. januar 2015

Nytt år,nye muligheter

I skrivende stund skriver vi 2 januar 2015. To dager inni det nye året og her hos oss i Skrubbdalen har det allerede skjedd mye.
30.12.14 kom endelig vår etterlengtede datter til verden. En uke etter termin. Må ærlig innrømme at jeg hadde håpet hun bikket nyåret når hun først ventet til etter termin,men neida. Men, uansett, var det veldig deilig å få henne ut i verden og bli ferdig med fødtselen. Og ikke minst, komme tilbake til det normale. Klare ting selv,spise det en ønsker uten å måtte tenke over hva jeg kunne og ikke kunne spise og ikke minst, normale klær. Vel,kjøpte kun to mammabukser under svangerskapet,så de tre-fire siste månedene gikk det i kjoler og skjørt. Har tre-fire kjoler jeg er så lei at de blir nok ikke tatt frem på flere måneder. Og godt er det. Nå gleder jeg meg bare til å få magen på plass (dvs at livmor trekker seg sammen osv), så er det ut og shoppe litt nye klær. Håper jeg kan finne noe på salget. Tenkte å ha meg en tur til Åsane neste uke når hverdagen er tilbake. 

Nyttårsaften tilbrakte vi som tradisjonen tilsier hos et vennepar. Det var mitt 6 år der. Vi pleier å dra dit slik at Julian får gå julebukk med Linnea som er ett år eldre og deretter spiser vi kalkun. I fjor ble det litt annerledes. De hadde droppet kalkunen og i stedenfor ble det pinnekjøtt. Alle skulle koke sitt pinnekjøtt hjemme og deretter ta det med. De stod for tilbehør. Greit nok,men for oss da å dra inn tre timer før middag,ville det resultert i kaldt pinnekjøtt. Så vi kokte pinnekjøttet hjemme og Julian gikk julebukk med to fra klassen borti Austmarka. Mye greiere. Middagen var god og de to andre parene (vi og en annen venninne med familie) tar med dessert og digg til oss voksne. I år var det ikke rent lite på dessertfronten. Ikke mindre enn seks typer dessert stod på bordet. Vanlig gelé,kremgelé,hjemmelaget karamellpudding,pistasjis,triccolor is og sorbetis.... Kunne være flere enn oss 11 som spiste dessert. Det smakte uansett godt! Og deretter var det digg i form av smågodt og chips på bordet!
Ved midnatt går vi ut og ser på rakettene. I år regnet det,men lettet opp litt så alle gikk ut bortsett fra meg og Rine som koste oss inne med å se på rakettene ute og amming. Deilig med stillhet,da mener jeg en liten pause fra all partingen. Etter litt mer prating,var det tid for å pakke sammen og dra hjem. Klokken var allerede blitt 02.00 og med tanke på at jeg hadde født for et døgn siden, var det greit å gå og kanskje få seg litt søvn om mulig. Levde fortsatt på adrenalinet etter fødtselen ;) 


Godt nyttår alle sammen :)